MOL csapat Futball Blog

Trabzonspor-Videoton: Vb bronz kontra két BL-győzelem

2012.08.19. 16:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

vidi-edzes.jpgA Videoton sikerrel vette az Európa Liga selejtezőjének utolsó fordulóját és kettős győzelemmel búcsúztatta a belga Gent együttesét. Az európai szövetség (UEFA) Nyon-i székházában pénteken megtartott sorsoláson az is kiderült, hogy a fehérváriak a selejtező 4., utolsó fordulójában a török Trabzonspor együttesével találkozik.

Az első mérkőzéseket augusztus 23-án, a visszavágókat 30-án rendezik és Paulo Sousa együttese idegenben kezdi a párharcot. Amíg a Vidinek egy kétszeres Bajnokok Ligája győztes szakvezetője van, addig a törököknél az a Senol Günes ül a kispadon, aki a 2002-es világbajnokságon a bronzéremig vezette a török válogatottat.

A Trabzonsport 1967-ben két klub összevonásával alapítottak Trabzon városában. Azóta többször megnyerte a török kupát és az első osztályú bajnokságot is. Sokan úgy vélik, hogy a török klubfutball csak a Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray hármasból áll, de az utóbbi évek bajnoki helyezései alapján igazságtalan lenne Trabzon város büszkeségét hátrasorolni. A Trabzonspor hatszoros török bajnok, és az utóbbi években bizony gyakran jobb, mint a három nagy.

Amint arróla a vidi.hu beszámolt, tavasszal véget ért török bajnokságban a Galata és a Fenerbahce mögött a 3. helyen végzett, 34 meccsen 56 pontot gyűjtve. Legutóbb 2010-ben volt kupagyőztes, akkor a Szuperkupa is a klub vitrinjébe került.

A csapat játékosainak összértéke a Transfermarkt.de számításai szerint 86 millió euró. A legértékesebb játékosa Halil Altintop, aki hosszú évekig játszott a német Bundesligában, többek között a Kaiserslautern, a Schalke 04, és az Eintracht Frankfurt együttesében. Majdnem 40-szeres török válogatott, 2007-ből pedig van egy német bajnoki ezüstérme.

Szintén évekig játszott a Bundesligában (Nürnberg) a szlovák Robert Vittek, aki hazája válogatottjának legeredményesebb gólszerzője, 79 válogatottsága alatt 23 találatot jegyzett. A 31 esztendős, több mint százszoros válogatott elefántcsontparti Didier Zokora is évekig játszott más, erős bajnokságban, hiszen megfordult a Sevilla és a Tottenham Hotspur együttesében is.

A Trabzonspor talán legértékesebb játékosa az argentin Gustavo Colman (9 millió euró). A 27 éves középső középpályás Törökországban futott be, korábban hazájában csak kisebb csapatokban kapott szerepet, majd egy belga kitérő után került a Fekete-tenger partjára.

A Trabzonspor tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörében – ahova a Fenerbahce kizárása után juthatott - az Internazionale és a CSZKA Moszkva mögött, de a Lille előtt a harmadik helyen végzett, így az EL-csoportkörében folytatta a szereplését. A csoportban többek között idegenben verték az Intert.

A klub meccseit a Hüseyin Avni Aker Stadionban játssza, amelynek befogadóképessége 24 ezer, és tavaly építették át utoljára. A klub híres fanatikus szurkolóiról, tehát várhatóan pokoli hangulat, mediterrán tűz vár a Vidire augusztus 23-án Trabzonban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr584719797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása