MOL csapat Futball Blog

Gomessel sokkal hatékonyabban támad a Vidi

2013.04.08. 12:40 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

nikolics.jpgPaulo Sousa január hetedikén jelentette be, lemondását a Videotonnál. A portugál szakembert szerették a játékosok és a szurkolók is. Utódja a szintén portugál José Gomes nem tud felmutatni olyan sikeres labdarúgó pályafutást, mint Sousa, de eddigi eredményeinek köszönhetően, valószínűleg még nagyobb kedvenc lesz Sóstón, mint elődje.

Amíg Sousánál alap volt a biztonságos védekezés, addig Gomes a támadások hatékonyságára helyezi a hangsúlyt.  Az NSO az InStat Football elemzőrendszer adatainak segítségével kiszámolta, melyek azok a – számszerűsíthető – tényezők, amelyekben változás tapasztalható.

Ahhoz nem kell semmiféle rendszer, hogy megállapítsuk, a Vidi már a téli felkészülés során is roppant eredményes volt, hiszen 10 meccsen – köztük a DVSC-Teva elleni Ligakupa- és a ZTE elleni Magyar Kupa-meccseken – 36 gólt szerzett. (A spanyol negyedosztályú CD El Palo elleni 17–0-ra megnyert találkozót nem vettük ide, mert akkor még nem José Gomes irányította a csapatot.) A tíz felkészülési meccset hét győzelemmel két döntetlennel és egy vereséggel tudta le a Vidi.

A márciusi bajnoki rajt óta négy  meccset játszottak Torghelléék, melyeken három győzelem és egy vereség, valamint 15-2-es gólarány a fehérváriak mérlege. A Videoton az első három tavaszi bajnokiján mindegyiken fölényben játszott, többet birtokolta labdát, többet lőtt kapura, pontosabban passzolt, és több párharcot is nyert ellenfélénél.

Ez azonban még mindig kevés lenne az eredményességhez. A tavasszal a 70 kísérletből 31-szer találták el a kaput Nikolicsék, míg az ősszel az első a három mérkőzésen a 47 lövésből csak 13-szor. Talán ennek is köszönhető, hogy amíg az ősszel csak öt gólt szerzett a Videoton, az első három meccsén, az idén ugyanazon három csapattal szemben 14-et.

A megoldás mégis az edző személyében lehet, hiszen a csapat továbbra is 4-2-3-1-es felállásban szerepel, játéka sok lapos passzra, labdatartásból, labdaszerzésekből indított akciókra épül, mégis jóval eredményesebb.

Ugyanakkor a játékosoknak sokkal nagyobb szabadságot ad Gomes, ennek köszönhetően sokkal több olyan játékos is gólhelyzetbe kerül – akár akcióból, akár szögletből, illetve szabadrúgásból – Gomesnél, akiknek korábban „csak” a védekezés volt a feladata.

Ugyancsak fontos tényező, hogy Gomes bátran nyúl olyan játékosokhoz, akik már Sousa idejében is a keret tagjai voltak, de jóval kevesebb szerepet kaptak, esetleg nem azon a poszton szerepeltek, amelyen a legjobb teljesítményre képesek.

Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy az igazán nehéz meccsek majd áprilisban jönnek, hiszen egy hónapon belül a Győr, a Ferencváros, és a Debrecen vendégei is lesznek Bozsovicsék, és az igazi értékmérő csak ezeken a találkozókon mérhető le.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr585206835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása