MOL csapat Futball Blog

A Vidi megismételné 85-ös menetelését

2012.09.20. 08:00 | MOL Csapat Blog | 1 komment

nikolics.jpgA magyar klubcsapatok közül már csak a Videoton van versenyben az európai labdarúgó porondon. A fehérváriak sikerrel vették az Európa Liga küzdelmeinek selejtezőit, így ezen a héten már a sorozat főtábláján a csoportküzdelmekben lesznek érdekeltek.

Sándor Györgyék a selejtezők során a szlovák Slovan Bratislavát, a belga Gentet és a török Trabzonspor együttesét búcsúztatták, hogy a csoportkörben a szintén belga Genk, a portugál sporting és a svájci Basel ellen bizonyítsák, helyük van az Európa Liga legjobb csapatai között.

A Vidi először az 1974-75-ös szezonban szerepelt a nemzetközi porondon, akkor az UEFA Kupában a Napoli ellen az olaszországi kétgólos vereség után a hazai pályán elért 1-1-es döntetlen a kiesést jelentette. 

Két évvel később már sokkal nagyobb sikerélményben volt része a fehérvári alakulatnak, hiszen a török Fenerbahcét az idegenbeli egygólos vereség után hazai környezetben négy góllal verték, így magabiztosan jutottak tovább.

A következő körben az osztrák Wacker Innsbruck ellen összesítésben egy góllal volt jobb az együttes, de a harmadik fordulóban a német Magdeburg már túl nagy falatnak bizonyult és már az első meccsen eldöntötte a továbbjutást, miután 5-0-ra kiütötte a magyar együttest.

Ezt követően öt évet kellett várni az újabb nemzetközi szereplésre, de ez sem tartott soká, az osztrák Rapid 4-2-es összesítéssel ment tovább. A Videoton három év múlva volt ismét érdekelt, és a 84-85-ös menetelés mindmáig az egyik legnagyobb siker nem csak a klub, de a magyar labdarúgás történetében is.

A Kovács Ferenc által irányított együttes a Dukla Praha, a Paris Saint-Germain, a Partizan, a Manchester United és a Zeljezsnicar kiverése után jutott el a Real Madrid elleni döntőbe. Ott azonban hazai környezetben – tartalékosan – kikapott három góllal, ennek ellenére parádés teljesítménnyel sikerült búcsúznia a sorozattól, hiszen a visszavágón Madridban nyerni tudott.

Egy évvel később szintén az UEFA Kupában volt érdekelt az együttes, és a svéd Malmö kiverése után ezúttal a második forduló volt a végállomás, a lengyel Légia Varsó 2-1-es összesítéssel ment tovább.

1989-ben csak egy kör jutott a fehérváriaknak a Hibernian ellen, mivel a skót együttes kettős győzelemmel, 4-0-s különbséggel jutott tovább. Ezt követően hosszabb szünet következett, (2003-ban az Intertotó kupában gyors búcsú a Marek Dupnitsa ellen), majd a 2006-07-es szezonban a Kajrat Almati kiverése után a Grasshoppers ütötte el a továbbjutástól a Vidit az UEFA Kupában.

Az elmúlt években rendre az első forduló jelentette a végállomást, hiszen 2011-ben az Európa Ligában a szlovén Maribor, míg tavaly a Bajnokok Ligájában az osztrák Sturm Graz már rögtön a sorozat elején búcsúztatta a Vidit.

Idén azonban Paulo Sousa irányításával remekel a csapat, hiszen az eddigi selejtezőkön, a hat meccsen összesen egy gólt kapott. Ha a védekezése a csoportkörben is ilyen hatékony marad, úgy hosszú idő után ismét lehet magyar csapat az európai kupaküzdelmek tavaszi sorsolásánál. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr994789312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csilisav 2012.09.21. 13:45:56

e cikk óta a vidi kapott simán egy hármast,ezek után menetelni akar?
süti beállítások módosítása