MOL csapat Futball Blog

A Vidi a Szuperkupa megnyerésével kezdheti a szezont

2012.07.10. 11:06 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

vidi-ligakupa.jpgJúlius 11-én, Székesfehérváron rendezik a 2012-13-as labdarúgószezon első hazai tétmeccsét a Szuperkupa-döntőt. Ezen a bajnok és kupagyőztes Debrecen ellenfele a Videoton együttese lesz.

A magyar labdarúgó Szuperkupát 1992-ben alapították, amely mindig az új idény első meccsét jelenti, s az előző év bajnoka játszik az előző év kupagyőztesével. Most azonban a Loki mindkét címet megszerezte, így a bajnokságban második helyen végzett fehérváriak lesznek az ellenfeleik.

Eleinte egy, majd 2005 és 2008 között két mérkőzésen dőlt el a kupa sorsa, azóta újra egy meccs dönt. A sorozat érdekessége, hogy az MLSZ által kitalált kupáért 1992-ben csatáztak először, de 1995-ben már nem is volt meccs, mert akkor a Ferencváros mindkét sorozatot megnyerte. 1995 és 2002 között nem is rendeztek Szuperkupa-döntőt. 1988-ban ugyan lett volna meccs, de mivel megismétlődött volna a botrányba fulladt kupadöntő párosítása (Újpest–MTK), az MLSZ elállt a rendezéstől.

A Videoton negyedik alkalommal játszik a kupáért, ennél többször csak a DVSC és a Ferencváros szerepelt a Szuperkupa-döntőben, mindkét együttes hat-hat alkalommal, vagyis a Lokinak a szerdai lesz a hetedik fellépése.

Első alkalommal 2006-ban játszott döntőt a fehérvári egyesület, ellenfele az akkor a második bajnoki címét megnyerő DVSC volt. A Szuperkupa-döntő két mérkőzésből állt, és a Loki kettős győzelemmel (Fehérváron 1-0-ra, Debrecenben 2-1-re nyerve) szerezte meg a trófeát.

A következő döntőre 4 évet kellett várniuk a Vidi szurkolóinak. Ez volt egyébként a Szuperkupa-döntők történetében az első olyan mérkőzés, amikor a bajnok nem a kupagyőztessel, hanem a bajnoki ezüstérmessel mérkőzött meg, hiszen 2010-ben a Loki a bajnoki cím mellé a Magyar Kupát is begyűjtötte. Ekkor a döntő már egy mérkőzésen dőlt el, amit a DVSC hazai pályán 1-0-ra meg is nyert.

Egy évvel később ismét részt vehetett a Videoton a döntőben, mint magyar bajnok, és a kupagyőztes Kecskemét volt az ellenfél. Ez volt egyébként a jelenlegi vezetőedző Paulo Sousa első tétmeccse a Vidi kispadján, és egyből győzelemmel mutatkozott be, hiszen Kecskeméten André Alves góljával 1-0-ra nyertek, és első alkalommal hódították el a Szuperkupát.

Idén tehát zsinórban harmadik alkalommal játszhat a Vidi Szuperkupa-döntőt, ellenfele pedig a magyar bajnok és kupagyőztes DVSC lesz. Amennyiben Sándor Györgyék megnyerik hazai pályán a kupát, akkor a Videoton az Újpesttel és az MTK-val holtversenyben a harmadik legeredményesebb csapat lesz ebben a sorozatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr754638936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása