MOL csapat Futball Blog

Elek Ákos már harmadik a Vidi válogatottjainak sorában

2011.11.16. 12:44 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Lengyelországban a magyar labdarúgó válogatott lejátszotta idei utolsó mérkőzését. Ezen sajnos megszakadt hétmeccses veretlenségi sorozata és 2-1-arányban kikapott a házigazdáktól. 

A válogatott idén 11 mérkőzésen lépett pályára, ezek közül hétszer győztesként hagyta el a pályát (Azerbajdzsán, Luxemburg, San Marino, Izland, Svédország, Moldova, Liechtenstein), és három veresége (kétszer Hollandia, majd Lengyelország) mellett egyszer döntetlenezett (Finnország). 

A válogatott az 1986-os világbajnokság óta nem szerepelt ilyen jól és a dicséret akkor is jogos, ha az ellenfelek többsége Európa leggyengébb csapatai közé sorolandó. A remeklő válogatottban több Videoton játékos is alapembernek számít. Idén három olyan mérkőzés is volt, amikor három Videoton játékos (Lázár, Lipták, Elek) is kezdőként kapott szerepet.

Elek Ákos mostanra szinte kihagyhatatlan, míg Sándor György az év második felére lett meghatározó játékos. De ugyanez igaz az időközben Törökországba szerződött Lázár Pálra és a klubbal az ősz folyamán szerződést bontó Lipták Zoltánra is. 

Elek annyira alapembernek számít, hogy az idei tizenegy meccsből tízszer is pályára küldték őt. Egy évben ennyiszer egyetlen Videoton-labdarúgó sem szerepelt még a nemzeti csapatban. A lengyelek ellen gólpasszt adó középpályás összesen már 17 válogatottságnál tart, ezzel ő a Vidi történetének harmadik legtöbbet foglalkoztatott játékosa. 

A vidi.hu összeállításából kiderül, hogy a klub és a válogatott „együttműködése” több mint negyven évre nyúlik vissza. Először ugyanis 1970-ben kapott szerepet fehérvári játékos a nemzeti tizenegyben. Egy belgrádi találkozón Fejes Gábor, majd szünet után Karsai László is bemutatkozhatott a legjobbak között.  

 

 

 

A legtöbbször (37 alkalommal) a jelenlegi kapusedző, Disztl Péter viselhette a válogatott mezét, igaz ebből 22 alkalommal, mint a Budapesti Honvéd labdarúgója. Így azonban „igazi” Vidi-játékosként csak ötödik a listán, hiszen Nagy III János 16-szor, míg a hetvenes évek egyik legjobb védőjének számító Kovács József 18-szor játszott a válogatottban Vidi focistaként. (Közéjük „ékelődött” be Elek Ákos a maga 17 szereplésével.) 

A klub válogatottsági rekordere Csongrádi Ferenc, aki a klub legjelentősebb nemzetközi sikerekor – az 1985-ös UEFA Kupa meneteléskor – a csapat kapitánya volt. A klubnál jelenleg utánptólás-vezetőként dolgozó szakember 24-szeres válogatottnak mondhatja el magát. 

A Videoton a Diszt testvéreknek köszönhetően egy időben testvérpárt is adott a nemzeti tizenegynek, de a legnagyobb „fehérvári uralom” az 1976. április 30-án Lauseanne-ban megrendezett találkozón volt, amikor öt fehérvári játékos (Kovács L., Nagy III., Kovács J., Csongrádi  és Májer) szerepelt kezdőként a válogatottban 

A jelenlegi válogatottakon kívül a Vidi keretéhez tartozó Vaskó Tamás eddig 12-szer szerepelt a legjobbak között (igaz egyszer sem fehérvári labdarúgóként). Tóth Balázs pedig korábban még a Vidiből lett válogatott, majd amikor külföldön játszott sokáig alapembernek számított. Azonban amióta hazajött nem kapott meghívót a nemzeti együttesbe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr883386749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása