MOL csapat Futball Blog

Mezey György, akivel bajnok lett a Videoton

2011.05.22. 08:57 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

A Videoton megszerezte történelme első bajnoki címét. Abban, hogy a korábbi négy ezüst után végre sikerült aranyat nyerni, jelentős szerepe volt Dr. Mezey Györgynek a csapat edzőjének. Ennek ellenére a szezon végén mégis távoznia kell. De ki is ő valójában?

Az idén hetvenedik életévét betöltő szakember játékosként nem futott be jelentős karriert. Igaz nem is játszott topcsapatban, hiszen rövid pályafutása során a TFSE, a Keszthelyi MTK, a Budafoki MTE és a Bp. Spartacus labdarúgója volt.

Már játékos korában, 24 évesen elkezdett edzőként dolgozni Keszthelyen, majd játékos pályafutása után a BVSC-nél lett edző. 1977-ben már az MTK szakvezetője volt, és rögtön az első évben bronzérmet nyert a kék-fehérekkel.

1980-ban Mészöly Kálmán mellett a válogatott edzője lett, de emellett az utánpótlás és olimpiai válogatott vezetőedzője is volt. Mészöly bukása után ő lett a szövetségi kapitány, és vezetésével a magyar együttes első között jutott ki a mexikói világbajnokságra, miközben felkészülési meccsen verte a brazilokat és a németeket is. A nem hivatalos világranglistán pedig Európa legjobb válogatottjává lépett elő.

Azonban hiába választották meg 1985-ben az Év európai szövetségi kapitányának, a vb nagy bukás volt, hiszen a szovjetektől elszenvedett 6-0-s vereséget, sokan a mai napig nem tudták feldolgozni. Azonban a franciáktól elszenvedett 3-0 dacára is mindössze egy gólon múlt a továbbjutásunk.

Mezey a világbajnokság után lemondott, és Kuvaitban vállalt munkát, ahol előbb szövetségi kapitány lett, majd az al-Jarmúk vezetőedzőjeként dolgozott. 1988-ban visszatért a válogatotthoz, de mindössze öt meccsen irányította az együttest, a válogatott összeállítását is alapjaiban befolyásoló hazai bundabotrány miatt lemondott.

A következő szezonban egy finn klubcsapatnál dolgozott, majd barátja, Kaszás Gábor halála után egy fél szezonra leült a Videoton kispadjára. Emellett 1990-ben doktori címet szerzett, egy évvel később pedig címzetes egyetemi docens lett.

1990 és 1992 között a Bp. Honvéd vezetőedzője volt, és első szezonjában bajnok lett a kispestiekkel. (A Videotonnal nyert bajnoki címe előtt ez volt az egyetlen bajnoki aranyérme.)

1993 és 98 között a BVSC-nél már nem edző, hanem a labdarúgó-szakosztály igazgatója volt, és a klub legnagyobb sikerét érte el az irányítása alatt, amikor a bajnokságban és a Magyar Kupában is ezüstérmet nyert. 2000-ben a Vasasnál, 2003-ben az Újpestnél volt vezetőedző, de egyik klubnál sem töltötte ki a teljes idényt.

Időközben az MLSZ csatlakozott az UEFA által bevezetett egységes európai edzőképzéshez, aminek Mezey lett a hazai vezetője. Munkájának köszönhetően 2002-ben a hazai edzőképzés teljes jogú tagjává vált az UEFA Európai Edzőképző Projektnek. Az utánpótlás területén általa kidolgozott Bozsik-programot 2005-ben az "Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja" címmel tüntették ki.

Felcsúton az ő irányítása mellett építették fel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, ahol ő lett a szakmai irányító testület elnöke. 2008-tól az FC Fehérvár sportigazgatója, és tervei között szerepelt, hogy a Felcsútról felkerülő fiatalokat két-három nemzetközileg is elismert játékossal megerősítve európai szinten is ütős csapatot hozzon létre.

A Videoton élére a korábbi szövetségi kapitányt Lothar Matthäust szemelte ki, de mivel a német klasszissal nem sikerült megegyezni, így 2009-ben – öt évvel legutóbbi edzői munkája után - ő ült le a kispadra. Emiatt ugyan Felcsúton leváltották, de első szezonjában ezüst, majd idén aranyérmet nyert.

Magyarország legjobb elméleti szakemberének tartják, korábbi játékosai a mai napig emlegetik a vele töltött közös munkát, meglátásait, edzéseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr992922863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása