MOL csapat Futball Blog

Játékosként nagy volt, vajon edzőként is az lesz?

2011.05.17. 14:57 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Az már senki előtt sem titok, hogy dr. Mezey György az idény végén elhadja a Videoton labdarúgó csapatát. A mesteredző bajnoki címmel a hóna alatt távozik Fehérvárról, helyét a portugál válogatott és több európai nagy csapat egykori sztárja, a játékosként klubszinten minden címet elhódító, edzőként azonban még újoncnak számító Paulo Sousa veszi át.

Sousa 1970. április 30-án született Viseuban. Pályafutását Repesenses csapatában kezdte, onnan viszont egyenes út vezetett a világhírű Benficához, a legendás Eusébio egykori klubjához. Sousa 16 éves volt ekkor, a felnőtt keretben való bemutatkozásra azonban még három évet kellett várnia. A pályafutása elején még támadóként szerepeltetett, majd később kiváló védekező középpályássá váló Sousa tagja volt a portugál aranygenerációnak. Pályafutása legnagyobb válogatottbeli eredményét az U-csapatokban érte el amikor Vítor Baiával, Luis Figóval, Fernando Coutóval és Rui Costával 1989-ben megnyerte az U20-as világbajnokságot.

Sousa később a Benficában alapemberré nőtte ki magát, ám egy Sportingos kitérővel 1994-ben Olaszországba az akkor csúcsra törő Juventushoz igazolt. Az olasz csapattal bajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyert, ez utóbbi sorozatban kétszer is tudott győzni, de másodjára már a Borussia Dortmund csapatával. A 90-es évek végén még visszatért Olaszországba, ám az Inter játékosaként már nem váltotta meg a világot, ráadásul sorozatos sérülések is hátráltatták, így az olasznál egy jóval gyengébb bajnokságba, a törökbe igazolt majd 2002-ben az Espanyol játékosaként bejelentette visszavonulását.

Játékoskarrierje lezárultával az edzősködés felé vette az irányt. A portugál szövetség a 16 éven alúliak szövetségi kapitányának nevezte ki, majd 2008-ban ő lett Carlos Queiroz asszisztense a nagyválogatottnál. Sir Alex Fergusson egykori segítője mellett azonban nem ült sokat ugyanis még ebben az évben megkereste őt a Queen's Park Rangers - Buzsáki Ákos csapata - és a szakember igent mondott a londoniak hívó szavára. A kapcsolat azonban nem tartott sokáig, Sousa még az idény közben távozott mert állítólag összeveszett a vezetőséggel. A 2009-2010-es idényben visszatért az angol másodosztályba, ezúttal a walesi Swanseanál kapott munkát. Itt már jobban mentek a dolgok, mint QPR-nál, hiszen a csapattal hetedik helyet szerezte meg a bajnokságban, éppen hogy csak lecsúszva a rájátszásról. Sousa a szakemberek szerint a jól felépített védekezésnek köszönhette a jó eredményeket, igaz sokszor pont ezt a defenzív játékot is rótták fel neki hátrányként, mondván a csapat elvétve rúgott gólt. A portugál nagy vándormadár, ugyanis a Swanseanál sem töltötte ki szerződését, a következő idényt - tavaly nyártól - már a Leister City-nél kezdte meg, ám onnan a gyenge eredmények miatt menesztették.

Paulo Sousát a játékosai általában szerették, Buzsáki Ákos nem is olyan rég fantasztikus edzőnek, megfontolt, taktikus szakembernek írta le. A játékosként világhírnévre szert tevő, edzőként hasonló terveket szövögető szakember három évre kötelezte le magát a Videoton csapatánál.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr812909070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása