MOL csapat Futball Blog

Videoton: bajnoki cím a hetvenedik születésnapra

2011.05.13. 11:26 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy a Videoton nyerte a labdarúgó NB 1 idei szezonját. Ez a székesfehérvári klub első bajnoki címe - eddig négy második hely volt a csúcs - ők lettek a hetedik vidéki klub, amely az első helyen végzett. De mit is tudunk magáról a klubról.

A mai csapat elődjét 1941-ben alapították Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven. Az eltelt hatvan évben a legtöbbet a Videoton nevet használták, de volt Videoton-Waltham, Parmalat FC és Fehérvár 96 PPFC is, éppen kinek volt kedve szponzorálni a klubot.

Az első jelentősebb sikerre 16 évet kellett várni, akkor jutottak fel az NB II-be. Újabb tíz év elteltével átadták a Sóstói stadiont, és egy évvel később – 1968-ben – már itt fogadhatta az akkorra első osztályú klub az ellenfeleit.

Az élvonalbeli tagság nem volt hosszú életű, hiszen azonnal kiestek, de a hetvenes évek elejétől már stabil NB 1-es csapat volt a Videoton. (Azóta mindössze egyszer, 99-ben töltöttek egy évadot a másodosztályban.)

A hetvenes években stabil középcsapat volt a Kovács Ferenc vezette csapat – 76-ban ezüstérmes -, de a mesteredző a 80-as évek elején egy sikertelenebb szezon után távozott. 84-ben visszatért, és egyből a harmadik helyig vezette az együttest.

Ennek köszönhetően a klub legjelentősebb nemzetközi sikerét érte el, hiszen a cseh Dukla Praha, a francia Paris Saint-Germain, a jugoszláv Partizan Beograd, az angol Manchester United, és a szintén jugoszláv Zeljeznicsar kiverésével UEFA-kupa döntőt játszhatott a Real Madriddal. Ott ugyan összesítésben alulmaradt, de Madridban így is nyerni tudott az azóta elhunyt Májer Lajos bombagóljával.

Azóta „csak” ezüstérmek jutottak a Vidinek, köztük 1989-ben, amikor mindenféle pontszámítás alapján bajnok lett volna az együttes, de az MLSZ bevezette azt a szabályt, hogy döntetlenek után büntetők döntik el a pontok sorsát. A fehérvári játékosok azonban a tizenegyeseket nem gyakorolták eleget és öt döntetlenjük után csak egy párbajt tudtak megnyerni, így maradt az ezüst.

A kilencvenes évek eleje főként a középszerűségről, illetve a számos névváltoztatásról marad csak emlékezetes, majd az évtized végén jött a kínos búcsú az élvonaltól. Azóta fokozatosan javult a klub, mind anyagilag, mind teljesítményben.

2006-ban bronzérem és Magyar Kupa-győzelem, 2008, 2009-ben ligakupa győzelem, majd tavaly ismét egy második hely után lett meg a klub első aranyérme. Ez leginkább Garancsi István vállalkozónak köszönhető, aki 2008-ban a teljes csőd és a megszűnés határán vette meg és virágoztatta fel a klubot.

És a shownak nincs még vége, hiszen a Videoton érdekelt még a Magyar Kupa keddi döntőjében is.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr222900344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása