MOL csapat Futball Blog

Kiváló szakembertől tanult a Vidi új edzője

2013.01.25. 16:00 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

gomes-mester.jpgA Videoton FC vasárnap kinevezte új edzőjét, így a tavaszi szezonban már José Manuel Martins Teixeira Gomes irányítja az ősszel még Paulo Sousa vezetésével jelentős sikereket elérő fehérváriakat. Gomes eddigi pályafutása során többnyire pályaedzőként tevékenykedett, a Vidi lehet az első jelentősebb csapata vezetőedzőként. A szakember két és fél plusz egyéves szerződést kötött a fehérvári klubbal.

Noha korábban még sehol nem volt vezető beosztásban, segítőként portugál bajnoki aranyat, kupagyőzelmet és BL-negyeddöntőt is fel tud mutatni. Olyan szakember mellett dolgozhatott, mint Jesualdo Ferreira, aki korábban többek között José Mourinhót is tanította.

José Gomes korábban olyan kiscsapatoknál dolgozott vezetőedzőként, mint az Uniao Leiria vagy a Pacos Ferreira, de a magyar szurkolóknak valószínűleg a Moreirense és az Aves neve sem cseng olyan ismerősen, mint mondjuk a Benficáé.

Másodedzőként azonban olyan igazi szaktekintély mellett dolgozhatott, mint Jesualdo Ferreira, aki három bajnoki cím megszerzése mellett bizonyos José Mourinhót is tanított az egyetemen. (Később Mourinho másodedzőként is dolgozott Ferreira mellett, akit aztán amolyan „mourinhósan” meg is alázott. )

Később Gomes lett Ferreira jobb keze, és nem csak Portugáliában (Porto), de Spanyolországban (Malaga) és Görögországban (Panathinaikosz) is jelentős sikereket értek el. Hívták Romániába is vezetőedzőnek végül azonban semmi nem lett belőle, így valóban a Vidi az első jelentősebb csapata vezetőedzőként.

A portugál lapok szerint hazája iskoláját képviseli, a technikás futball mellett roppant fontos számára a taktika és a támadások felépítése is. „Kiváló szakember, nagyon sokat követel, szeret beszélni, és tudja, hogyan vegye le a terhet a játékosok válláról” – idézett az nso.hu a PAOK-ot erősítő Linótól, aki a Portónál dolgozott együtt José Gomesszel

A Videoton új szakvezetője több klubnál erőnléti edzőként is dolgozott, így különös hangsúlyt fektet a játékosai fizikai felkészítésére is, ennek köszönhetően minden játékosa kiváló állapotban van a meccsek utolsó pillanatáig.

A Videoton vezetősége nem titkolta, tudatosan keresett olyan utódot, aki hasonló taktikai elképzelésekkel bír, mint Paulo Sousa. Mint azt Kovács Ferenc a klub tiszteletbeli elnöke elmondta, a szakemberrel szembeni elvárás, hogy a Vidi minden évben szerepeljen a nemzetközi kupában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr405043005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása