MOL csapat Futball Blog

Korábbi csapattársa ellen küzdhet Sousa az EL-ben

2012.09.08. 12:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

sándorgyuri.jpgAz elmúlt héten a Videoton labdarúgócsapata büntetőkkel verte a török Trabzonsport együttesét az Európa Liga selejtezőjében így felkerült a második számú európai kupasorozat főtáblájára. Ott a portugál sporting, a svájci Basel és a belga Genk lesz a fehérváriak ellenfele. Vegyük sorra őket.

Egyértelműen a legnagyobb név a portugál csapat, amely 18-szoros bajnok (utoljára 2002-ben), 15-szörös portugál kupagyőztes (utoljára 2008-ban) és 7-szeres portugál szuperkupa-győztes (utoljára szintén 2008-ban). 2005-ben egészen az UEFA-Kupa döntőjéig jutott a csapat. A szakmai munkát a tavalyi évtől a korábbi 45-szörös válogatott Ricardo Sa Pinto irányítja, aki közel hét évig együtt játszott a portugál válogatottban Paulo Sousával.

A párosítás érdekessége, hogy a Vidi szakmai munkájáért felelős Paulo Sousa játékosként az 1993-'94-es szezonban a Sporting labdarúgója volt, míg csapat jelenlegi védője, Marco Caneira 1996-2000 és 2008-2011 között játszott Lisszabonban és onnan igazolt Fehérvárra. Szintén az „Oroszlánok” játékosa volt Renato Neto, aki néhány hete érkezett egy évre kölcsönbe az együtteshez.

A portugálok idei keretében több ismert futballista is található. A védelemben az amerikai válogatott Onyewu, valamint két holland, Khalid Boulahrouz és Stijn Schaars, a középpályán az orosz Marat Izmajlov, a spanyol Diego Capel és a horvát Danijel Pranjic számít a legnagyobb névnek.

A Basel 15-szörös bajnok és 11-szeres kupagyőztes svájci alakulat. És az idei felkészülés során már telálkozott a Vidivel, akkor 1-0-ra nyerni tudott a hellén csapat. A Basel az elmúlt években rendszeres résztvevője a nemzetközi kupasorozatoknak, amit már magyar csapatok is bánhattak.

Az UEFA-Kupa 2004-05-ös kiírásában a Ferencvárost Budapesten győzték le, míg 2010-ben Debrecent a BL-selejtező harmadik körében oda-vissza legyőzték. A Videotonhoz hasonlóan piros-kék színű együttest tavaly december óta a korábbi válogatott német játékos, Heiko Vogel, aki pályafutása során először irányít felnőtt csapatot.

Az együttes két legjobb csatára, Marco Streller és Alexander Frei, már együtt hat gólnál tart a bajnokságban. A Basel – amely három éve folyamatosan a svájci bajnok – a BL-selejtezőben az észt Flora Tallin majd a dán Molde kiverése után a román CFR Cluj állta esett ki és került az EL-be. A klub legjelentősebb sikerét tavaly érte el, amikor a BL csoportkörében kiverte a Manchester Unitedet, és később legyőzte a Bayern Münchent is.

A harmadik ellenfél a belga KRC Genk a KFC Winterslag és a K Waterschei SV Thor Genk 1988-as egyesülésével jött létre. A klub jelenleg veretlenül áll öt forduló után a bajnokságban, igaz háromszor csak döntetlenre volt képes.

A Genk háromszoros belga bajnok és a legutóbbi bajnoki cím elhódításában jelents szerepet játszott két magyar játékos, a kapus Köteles László és a középpályás Tőzsér Dániel. Köteles – aki 2009-ben szerződött Diósgyőrből Belgiumba – jelenleg is a klubnál van, ő az elsőszámú kapus.

A Genk az EL-ben a kazah Aktobét kettős sikerrel, a svájci Luzernt 3-2-es összesítéssel, egy idegenbeli vereség után verte ki. Mind a négyszer Köteles állt a csapat kapujában. Négy gólt kapott. Így is kilenc gólt lőtt, a belga Christian Benteke háromszor volt eredményes. További kapcsolódás a klubhoz, hogy a Vidi egyik erőssége, Tóth Balázs is a belga csapat játékosa volt 2007-2011 között. 

A Videoton meccsei az EL csoportkörében:

szeptember 20.: Genk-Videoton FC 21:05 
október 4.: Videoton FC-Sporting Lisboa 19:00
október 25.: Videoton FC-Basel 19:00
november 8.: Basel-Videoton FC 21:05 
november 22.: Videoton FC-Genk 19:00
december 6.: Sporting Lisboa-Videoton FC 21:05

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr874762060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása