MOL csapat Futball Blog

27 éve még a MU sem jelentett gondot a Vidinek

2012.03.21. 16:39 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Az elmúlt fordulóban a Videoton labdarúgócsapata elvesztette a Debrecen elleni rangadót, és így már 12 pontos hátrányban van a listavezetővel szemben. A mezőnyben hiába volt egyenrangú partner Paulo Sousa együttese, egy hatalmas kapushiba eldöntötte a három pont – és valószínűleg a bajnokság – sorsát. 

A csapatra a héten két nehéznek ígérkező meccs vár. Előbb szerdán az MTK vendégeként játszanak Magyar Kupa elődöntőt, majd szombaton Pécsre látogatnak Sándor Györgyék. Egyik találkozó sem ígérkezik könnyűnek. 

A kedd azonban valószínűleg a hétvégi eredmény és a nehéznek ígérkező összecsapások ellenére is minden Videoton szurkoló számára ünnepnap. Ugyanis éppen 27 évvel ezelőtt, március 20-án érte el a klub egyik legjelentősebb nemzetközi sikerét, amikor az UEFA Kupa negyeddöntőjében kiverte a Manchester Unitedet.

A fehérváriak addig már búcsúztatták a cseh Dukla Praha, a francia Paris Saint-Germain, és a jugoszláv Partizan együttesét. Az angolok sem ismeretlenül jöttek Magyarországra, hiszen a sorozat első fordulójában éppen a Rába ETO-t múlták felül 5-2-es összesítéssel. 

Az angolok biztosak voltak továbbjutásukban, hiszen olyan játékosok erősítették őket, mint az angol Bryan Robson, a skót Gordon Stratchan vagy a dán Jesper Olsen. Az első találkozón ennek ellenére csak egy góllal tudtak nyerni, így a döntés a székesfehérvári visszavágóra maradt.

A találkozót szakadó esőben rendezték, és a hazaiak dolgát nehezítette, hogy Kovács Ferenc vezetőedző az alapemberek közül sérülés miatt nem számíthatott Csongrádira és Novathra, míg Csuhay és Májer második sárga lapja miatt nem játszhatott. 

Ron Atkinson az angol csapat edzője magabiztos volt, és egy-kétgólos győzelmet várt. A Vidi azonban roppant taktikus játékkal Wittmann 20. percben szerzett szabadrúgás góljával és a jelenlegi kapusedző Disztl Péter hatalmas bravúrjaival megnyerte a találkozót. A hosszabbításban nem esett újabb gól, így 11-esek döntöttek a továbbjutásról. 

A hazaiaktól Szabó, Burcsa, Végh és Wittmann is betalált, de Gömöri az utolsó lövésnél mellé lőtt. A másik oldalon az első öt rúgó közül csak Stapleton hibázott - a léc fölé lőtt -, így jöhetett a szétlövés. A hatodik körben Albiston baloldalra tartó lövését Disztl bravúrral védte, majd a sorsdöntő tizenegyeshez Vadász állt, oda, s félmagasan a kapu bal oldalába vágta a továbbjutást jelentő gólt. 

A Vidi így továbbjutott, és az elődöntőben a Zeljeznicar is fejet hajtott Burcsáék előtt. A döntőben aztán a Real Madrid már túl nagy falat volt és már Székesfehérváron eldöntötte a kupa sorsát. A Vidi azonban a visszavágón Madridban nyerni tudott, így győzelemmel búcsúzott az UEFA Kupától. 

1985. március 20.
UEFA-kupa, negyeddöntő, visszavágó
Videoton - Manchester United 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) - büntetőkkel 5-4
Székesfehérvár, 25 ezer néző
v.: Fredriksson (svéd)
Videoton: Disztl P. -  Borsányi, Disztl L., Horváth G., Végh - Burcsa, Vaszil (Faddi, 73.), Wittmann - Palkovics (Gömöri, 106.), Szabó, Vadász
MU: Bailey - Gidman, McGrath, Hogg, Albiston - Duxbury, Strachan, Robson (J. Olsen, 108.), Whiteside - Hughes, Stapleton
gól: Wittmann (20.)

(fotó:sport365.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr634330464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása