MOL csapat Futball Blog

Miért kellett várni 35 évet az első bajnoki címre?

2011.10.02. 06:21 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Vasárnap a Ferencváros vendégeként lép pályára a bajnoki címet védő Videoton. A két csapat sok emlékezetes csatát vívott már az Üllői úton. A fehérváriak számára minden bizonnyal a tavalyi a legemlékezetesebb, amikor 5-0-s győzelemmel utazhattak haza. 

Most azonban egy olyan mérkőzéssel vezetjük fel a találkozót, amelyet huszonöt évvel ezelőtt rendeztek, de a Vidi-szurkolóknak a mai napig az egyik legnagyobb szomorúságot, bosszúságot jelenti. 

1976 júniusában az utolsó előtti fordulóban amolyan bajnoki döntőre érkeztek a Fradihoz. A találkozó előtt 43 ponttal vezetett az FTC, mögötte 41 egységgel volt második a Videoton. (Ebben a rendszerben a győzelemért még csak két pont járt.) A fehérváriak győzni mentek az Üllői útra, hiszen abban az esetben jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a tabella élén találták volna magukat és karnyújtásnyira kerültek volna fennállásuk első bajnoki címéhez.  

Az utolsó fordulóban ugyan mindkét csapat idegenben szerepelt - FTC-re Zalaegerszegen, a Videotonra pedig Szegeden – várt még meccs, de az addigi eredmények alapján kalkulálható volt mindkét csapat győzelme. (Főleg úgy, hogy a létszámemelés miatt ebben a szezonban nem volt kieső az NB I-ből így az alsóház csapatai, tulajdonképpen tét nélkül játszhattak.) 

Az Üllői úton 30.000 néző előtt megrendezett találkozón a vendégek Szalmásy Tamás góljával sokáig 1:0-ra vezettek. Kovács József révén szereztek még egy gólt a fehérváriak, de ezt Müncz György játékvezető nem adta meg, majd nem sokkal később, a 65. percben Májer Lajost - az 1998-ban tragikus autóbalesetben elhunyt remek jobbszélsőt, aki 85-ben az UEFA Kupa döntőjében győztes gólt lőtt a Real Madrid ellen – kiállította.  

Később a fehérváriak sem vitatkoztak Májer kiállításán (labdaelrúgásért), mindössze azt tették szóvá, ha a szabályokat ennyire szó szerint betartja a játékvezető, akkor rajta kívül még 3-4 játékost ki lehetett volna állítani.  

A Fradi aztán - egy másik tragikusan fiatalon elhunyt jobbszélső – Pusztai László góljával, negyedórával a lefújás előtt egyenlített és később a már korában elhódított MNK mellett a bajnokságot is megnyerte.  

A találkozó után a mai napi sportszerű nyilatkozatairól ismert Kovács Ferenc – aki ma a klub tiszteletbeli elnöke – csak annyit mondott: Jó mérkőzés volt. Így a fehérvári szurkolóknak még 35 évet kellett várni az első bajnoki címre.

A tavalyi meccs valószínűleg ugyanígy fáj a zöld-fehérek híveinek, így ha ebből a kettőből merítenek „útravalót”, akkor vasárnap egy ragyogó mérkőzés is lehet a 40, Ferencváros-Videoton összecsapás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr303267287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása