MOL csapat Futball Blog

Ki is az a Paulo Sousa?

2011.05.18. 19:15 | MOL Csapat Blog | 1 komment

A Videoton labdarúgó csapata már két fordulóval a bajnokság vége előtt megszerezte története első bajnoki címét. A fehérvári együttes a Magyar Kupa döntőjében is érdekelt volt, de azt végül elbukta a Kecskeméttel szemben.

Bár a játékosok az egész szezon talán leggyengébb játékát nyújtották, sokak szerint szerepet játszott a vereségben az is, hogy a klubvezetés a hétvégén bejelentette, nem hosszabbít szerződést a jelenlegi edzővel, Mezey Györggyel. Helyét az egykori portugál klasszis Paulo Sousa veszi át.

De pontosan ki is Paulo Sousa?

A mindössze negyvenegy éves egykori portugál válogatott játékosként klubszinten szinte mindent megnyert – többek között kétszeres Bajnokok Ligája győztes -, a válogatottban pedig 51 alkalommal szerepelt. Edzőként azonban eddig nem sokat tett le az asztalra.

Első komolyabb feladata hazája U 16-os válogatottja volt, majd onnan egyből az angol másodosztályba, a Queens Park Rangers vezetőedzőjének nevezték ki. (Ebben valószínűleg menedzserének és játékosmúltjának is jelentős szerepe lehetett, hogy az egyik legtehetősebb angol klub, szinte komolyabb edzői előélet nélkül szerződtette.)

Azonban öt hónap után rájöttek, nem jól döntöttek. És menesztették a posztjáról. (Az akkor még rutintalan szakember a vezetők tudta nélkül adta közzé, kiket akarnak igazolni.) Következett a Swansea City, amelynél egy teljes szezont töltött, nem is eredménytelenül, hiszen a klub története legjobb helyezését érte el, hetedik lett a másodosztályban.

A sikernek köszönhetően elhappolta őt a Leicester City, amely jelentős előrelépést remélt vele. Erre azonban nem hagytak sok időt neki, és négy hónap után menesztették, miután az első kilenc meccsből mindössze egyet nyert meg a csapat.

Sousa így tavaly október óta „munkanélküli”, és ennek köszönhetően a tavasszal többször is látta a Videotont. A portugál szakember csak júniusban áll munkába és ígéretei szerint, több külföldi játékost is hogy Fehérvárra.

A klubvezetés nem titkolt célja, hogy megvédjék a bajnoki címet és három év alatt stabil Európa Ligás együttest alakítson ki. Egyes hírek szerint évi több, mint 60 millió forintot kap, ugyanakkor kérdéses, a fehérvári vezetők türelme meddig bírja egy esetleges gyengébb bajnoki rajt, vagy egy gyors nemzetközi bukás után. 

Mindenesetre nem Mezey György volt az első, akit bajnokcsapat edzőjeként menesztettek, korábban Varga Istvánt Újpestről, Egervári Sándort az MTK-tól, Pintér Attilát a Ferencvárostól távolították el különböző okokkal. Egyik együttes sem tudta megvédeni bajnoki címét. . .

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr312914644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramones1965 2011.05.19. 23:40:08

1882 óta Queens Park Rangers annak a csapatnak a neve...
süti beállítások módosítása