MOL csapat Futball Blog

Paulo Sousánál mindenki fontos, de senki sem nélkülözhetetlen

2012.05.10. 12:35 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Paulo Sousa a Videoton portugál szakvezetője a világ egyik legjelentősebb futball-szaklapjában a FourFourTwo magazin májusi számának One-on-One rovatában válaszolt a hozzá érkezett kérdésekre. A Juventus csapatával, és a Borussia Dortmunddal is BL-t nyerő 51-szeres válogatott számára nem volt kényes téma.

A korábbi klasszisnak konkrét, és markáns véleménye van a sportágról, és nem titkolja, érkezése óta nap mint nap azon fáradozik, hogy a magyar labdarúgás fejlődjön s mihamarább sikeres legyen. Ugyanakkor elismerte, csak azért, hogy megszeressék, ő nem fog behódolni se újságnak, kapitánynak, szövetségnek.

Valószínűleg sokak számára furcsa, de véleménye szerint szégyen, hogy Magyarország nem jutott ki a 2012-es Eb-re. Ezt arra alapozza, hogy a magyar válogatott kerete jobb, mint a svédeké, akik a legfőbb riválisaink voltak az Eb-selejtezők során. „A magyar futballban találni annyi kiváló játékost, hogy megfelelően teljesítsen és sikert érjen el” – mondta a válogatottal kapcsolatban.

Úgy érzi, még mindig kívülállóként tekint rá a honi edzőtársadalom, és tisztában van vele, hogy vannak emberek, akik számára terhes, hogy Magyarországon dolgozik. A hazai bajnokságot az alapjaitól változtatná meg, de szerinte a magyar futball egyébként nem függhet a televíziótól, mert roppant veszélyes, ha a klubok a televíziós közvetítésekből beérkező pénzből működtetik a csapatot.

"Engem azzal a céllal szerződtetett a klub, hogy segítsek felépíteni egy profi klubot, amelynek határozott filozófiája van, a futballjának identitása, és amely versenyképes az európai kupaporondon” – mondta a lapnak arról, miért lett tavaly ő a Videoton edzője.

Azonban tudja, hogy időbe telik, amire az átformált rendszer ideálisan működik, hiszen az új elképzelések, az ismeretlen edzésmódszerek, azok az igények, amiket a játékosokkal szemben támasztanak, merőben eltérnek a korábbiaktól.

Elmondta, nála mindenki fontos, de senki sem nélkülözhetetlen. Játékosai nem azért kapnak lehetőséget a kezdő tizenegyben, mert valaki azt mondta helyük van a csapatban, nála az sem elegendő, ha valaki válogatott kerettag, de az sem számít, ha éppen az adott játékos kapja a legmagasabb fizetést.

"Annak ellenére, hogy sokak szerint egy pályafutásban nagy jelentősége van a szerencsének, szerintem a siker nem a Fortuna műve. Ha az ember nyitott és hajlandó tanulni, fejleszteni a tudását, figyel a leglényegtelenebbnek tűnő részletekre is, javulni fog és végül eredményt ér el” – mondta edzői filozófiájáról.

Sousa szerint a futballcsapatnak sok más speciális jellemző mellett saját kultúrája, saját nyelvezete, saját identitása van, ezt amolyan bonyolult jelenségként kell elfogadni és megérteni. Nála a futballistáknak posztokban, egyéni feladatkörökben, ugyanakkor kollektívában, vonalakban és szektorokban is gondolkodniuk kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr254499925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása