MOL csapat Futball Blog

Nikolics Nemanja lehet a Vidi 17. válogatottja

2013.10.11. 18:05 | MOL Csapat Blog | 1 komment

nikolics.jpgPénteken a magyar labdarúgó-válogatott kiemelten fontos világbajnoki selejtezőt játszik Hollandiában. Egervári Sándor szövetségi kapitány Szalai Ádám betegsége miatt a Vidi támadóját, Nikolics Nemanját hívta be az utolsó pillanatban.

Nikó remek formát mutat az idei szezonban, az eddig lejátszott tíz forduló során tízszer volt eredményes. Amennyiben pályára lép az Amszterdam Arénában, úgy ő lehet a fehérvári klub 17. válogatott játékosa. Összeállításunkban csak azokat a labdarúgókat vesszük figyelembe, akik a Videoton igazolt játékosai voltak, amikor először magukra húzták a nemzeti mezt.

A legtöbbször a kapus Petry Zsolt viselhette magán a nemzeti mezt. Az 1984-ben ifi Európa-bajnoki címet nyert játékos először 1988-ban hallgathatta a gyepen a Himnuszt, és ezt követően még 38-szor. Utoljára 1996-ban az angolok elleni 3-0-s vereség alkalmával játszott a válogatottban.

Érdekesség, hogy a jelenleg az TSG 1899 Hoffenheim kapusedzőjeként tevékenykedő szakember utolsó gólját egy magyar játékostól kapta, hiszen az angolok harmadik találatát Mracskó szerezte.

Mindössze eggyel kevesebbszer (37-szer) volt a válogatott kapusa Disztl Péter. Ő volt az utolsó magyar kapus, aki világbajnokságon állhatott a magyar kapuban. A jelenleg a Puskás akadémiánál kapusedzői posztot betöltő Disztl először 1984-ben, utoljára pedig 1989-ben volt válogatott.

A jelenlegi keret egyik legrutinosabb játékosa Tóth Balázs már 34-szer volt tagja a legjobb magyar labdarúgók keretének. Először 2004-ben Lettország ellen, majd ezt követően hol be, hol kikerült a keretből. A 32 esztendős középpályás legutóbb 2010-ben Anglia ellen szerepelt.

A jelenleg a paksi kispadon irányító egykori fehérvári kedvenc Horváth Ferenc 32 alkalommal volt válogatott és ő a felsoroltak közül a legeredményesebb, hiszen 11 gólt szerzett nemzeti mezben.

Disztl László 1984 és 93 között összesen 28-szor volt válogatott. Testvéréhez hasonlóan tagja volt a Vidi UEFA-kupa döntős együttesének, a válogatottban mégis csak a mexikói vb után volt alapember. Utoljára 1993-ban a görögök elleni elveszített vb-selejtezőn szerepelt a nemzeti együttesben.

Szintén UEFA-kupa döntős volt Csongrádi Ferenc, de a válogatottban „csak” 24-szer szerepelt 1976 és 84 között. A legutóbbi Hollandiában megnyert vb-selejtezőn ő adta a győztes gólpasszt.

A sorban négy olyan játékos következik, akik jelenleg is tagjai a keretnek, vagy lehetnek a közeljövőben. Elek Ákos alapember egervárinál, míg a jelenleg Győrben szereplő Lipták és Gyurcsó jelenleg csak kiegészítő emberek. (Utóbbi mellesleg első válogatott meccsén győztes gólt szerzett Csehország ellen.) Lázár Pál és Horváth Gábor már rég nem Fehérváron játszanak, és talán ennek is köszönhető, hogy jelenleg távol kerültek a legjobbaktól.

Végül pedig öt olyan játékos, akik csak egy-egy szövetségi kapitány kísérletezési kedvének köszönhetik, hogy válogatottak lettek, hiszen Hercegfalvi Zoltán, Czéh László, Koller Ákos, Kriston Attila és Sitku Illés összesen nem tudnak felmutatni tíz válogatottságot.

Ha Nikolics tartja idei formáját, ő akár egy-két éven belül elérheti ezt a számot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr195563228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Whitehead54 2013.10.17. 09:26:36

Tisztelt Szerző!
A címben említett 17-es számmal gond van. Ön bizonyára fiatalember, nem emlékezhet a régiekre. A Videoton első válogatottja Fejes Gábor, aki 1970-ben három mérkőzésen játszott balhátvédet. Rögtön utána következik Karsay László, aki a lengyelek ellen gólt is fejelt. Aztán sorban jöttek a többiek: Nagy II. János, Nagy III. János, Kovács László kapus, Kovács József, Wollek Tibor, Tieber László, Csuhay József, Májer Lajos.
süti beállítások módosítása