MOL csapat Futball Blog

A labda, amely minden vb-re új külsőt kap

2010.11.11. 17:28 | MOL Csapat Blog | 1 komment

A labdarúgás legfontosabb eszköze a labda, amely szinte minden jelentős világeseményre, Eb-re, vb-re új külsőt kap.

Emellett a különböző fejlesztéseknek köszönhetően, mára minden körülmények között megtartják formájukat, és szinte teljesen ellenállóak a vízzel szemben. Mezey György a Videoton labdarúgócsapatának edzője egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, a jó játék és az eredményesség mellett azért is csapata vezeti a bajnokságot, mert azok a labdák, melyek tavaly a kapufáról kipattantak, idén befelé pattannak.

Tehát kicsit sarkítva a mesteredző megfogalmazását, a labda is sokat számít. A labda, amely játékosok mellett a futball elengedhetetlen, mondhatni legfontosabb kelléke. Valószínűleg már az őskorban is játszottak labdaszerű tárgyakkal, de az igazi futball labdáról csak 1846 óta beszélünk, amikor is a Cambridge-i határozat alapján, a labdarúgás elvált a rögbitől.

Ez persze nem azt jelentette, hogy azonnal a 2010-es vb labdájával a Jabulanival játszottak, hiszen a különválástól számítva több évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a FIFA kezdeményezze a nemzetközi mérkőzéseken az egységes labda alkalmazását.

A futball-labda eleinte olyan volt, mint a mai röplabda vagy vízilabda, hosszúkás szeletekből varrták össze. Pettyes labdáról azóta beszélhetünk, amióta egy magyar mérnök, Lévay József kifejlesztette, hogyan lehet ötszögekből és hatszögekből összevarrni. Ezzel együtt a bőrszeletek alábélelése is más lett, így ha beitta a vizet, nem deformálódott el, mint korábban és jobban megőrizte kerek formáját.

A jelenkor labdáinak különböző teszteken kell átesniük, hogy megfeleljenek a FIFA előírásainak. Így például a kerületteszten átment labda 68,5-69,5 cm közti lehet. Ugyanilyen komoly a labda súlytesztje, hiszen egy labda súlya mindössze 420 és 450 gramm között változhat. Emellett a vízhatlansági teszten, a vízfelszívást követően maximum. 10 százalékkal nőhet a labda súlya. Ezek mellett tesztelik a nyomásveszteséget – nem szökhet ki sok levegő a labdából -, teszt alá vetik a visszapattanást – a legkisebb és legnagyobb visszapattanás között maximum 10 centi eltérés lehetséges -, de még az alak és méretmegtartást is.

A labdák a legnagyobb sportszergyárak számára is jelentős bevételt jelentenek, így nem meglepő, hogy a világversenyekre ádáz harcot vívnak, hogy az ő labdájukkal rendezzék. Az ilyen versenyekre kifejlesztenek egy csúcskategóriás labdát, amelyhez általában tartozik egy alacsonyabb árkategóriás edzéslabda is. Az 1970-es mexikói világbajnokság óta minden tornára új labdákat fejlesztettek ki. Ezek mindig tartalmaztak kisebb újításokat, amiknek következtében mára szinte teljesen ellenállóak a vízzel szemben, és bármilyen magaslaton, időjárási körülmények között stabilak és formatartóak maradnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-futball.blog.hu/api/trackback/id/tr252442029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flathead 2010.11.16. 17:11:39

Ne haragudj.. hogy ilyesmivel zavarlak ! Nem tudod véletlenül, milyen szerzemény, szám, melyik együttes felvétele az.. amelyikre a magyar foci válogatott bevonul ? Nagyon köszönöm, ha tudsz segíteni !
süti beállítások módosítása